Čarobna radirka

Domov Samo zateLeave a Comment on Čarobna radirka

Čarobna radirka

Nekoč je v manjši vasici za devetimi gorami in devetimi vodami živela deklica Karin. Doma so bili revni in so živeli zelo preprosto. Karin je že od malih nog pomagala staršem na kmetiji. V tistih časih še niso poznali pametnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov in ostale sodobne tehnologije. Starši so cele dneve delali zunaj na polju, njivi ali v gozdu. Njena mama je skrbela za gospodinjska opravila in otroke. Otroci so bili takrat bolj ali manj prepuščeni sami sebi. Modernih igrač ni bilo. Igrali so se z vrstniki in za igro uporabili stvari, ki so jih našli zunaj. Karin je imela dva najboljša prijatelja Matijo in Vida, s katerima so vedno tičali skupaj.

Karin ni imela veliko, ampak je znala ceniti male stvari. Za v šolo je nosila ponošena oblačila, ki so bila na nekaterih mestih tudi zakrpana. Veliko sošolcev se je zaradi tega norčevalo iz nje, jo zmerjalo in ji metalo polena pod noge. Večkrat je iz šole prišla s solzami v očeh. Želela si je, da bi lahko zlobneže preprosto izbrisala iz svojega življenja. Na žalost ni vedela, kako. Ko je neki večer doma pridno pisala domačo nalogo, se ji je utrnila sijajna zamisel. Kaj, če bi lahko z radirko izbrisala slabe lastnosti ljudi in jih s svinčnikom popravila? Spremenila v nekaj dobrega. Zgodil se je čudež. Njena radirka in svinčnik sta bila res čarobna, le da tega še ni vedela. Odločila se je, da bo naslednje jutro poskusila pri svoji sovražnici Korneliji, ki ji je grenila življenje na vsakem koraku.

Naslednji dan je v šoli pristopila do nje in ji z radirko zradirala vso nesramnost in zlobo. S svinčnikom je v njeno srce narisala prijaznost, dobroto in spoštovanje. Veste, kaj? Uspelo je! Kornelija je postala zelo prijazna, veliko se je družila s Karin in se pred drugimi vedno postavila zanjo. Postali sta celo najboljši prijateljici. Kornelija je doma imela psička Dina, ki je veliko lajal in njeni starši so se odločili, da bo moral oditi. Karin je bila zelo žalostna in odločila se je, da mu bo poskusila pomagati. Nekega dne je po šoli šla do psa s svinčnikom in radirko v žepu. Pobožala ga je in se pretvarjala, da se igra z njim. V resnici je zradirala njegovo obnašanje (pretirano lajanje) in narisala totalno miroljubnost. Skratka, psu je dol viselo, kdo je prišel na obisk. Ni več lajal. 

Isto je naredila v šoli s profesorjem športne vzgoje, ki je sploh ni maral. Zradirala je njegovo strogost, visoka pričakovanja in nesramnost ter ga naredila bolj … Zabavnega. Stranski učinek je bil, da je postal preveč na izi. Celo uro jim je pravil vice in se zraven režal tako močno, da se je skoraj polulal. Ni jih več silil tekati, igrati odbojko, skakati čez kozo ali igrati košarke. Počeli so, kar so želeli in vsem je dajal 5ke v redovalnico. Radiranje se je ponovilo z njenim “oboževalcem”. Deček ni bil ravno lep za pogledat, a je bil vedno zelo prijazen do nje. Po šoli jo je vedno spremljal do doma. Karin se je odločila, da ga polepša na zunaj. En dan jo je pospremil domov in ona se je njegovega obraza lotila z radirko in svinčnikom. Instant lepotna operacija.

Nekega dne pa se je zgodilo nekaj groznega. Ko se je Karin zbudila, je ugotovila, da ji je nekdo ukradel svinčnik in radirko. Na pomoč pri iskanju radirke in svinčnika sta ji priskočila Vid in Matija. Skupaj so preiskali vse, a ju niso nikoli več našli. Karin je sčasoma ugotovila, da “radiranje” mogoče le ni tako dobra ideja. Pogosto s seboj prinese tudi nezaželene učinke. Kornelija je bila pretirano ustrežljiva, pes ni več zalajal, profesor je bil čista “copata” in njen fant preveč popoln. Spoznala je, da lahko spremeni sebe in svoj pogled na svet. Na žalost pa ne more spremeniti drugih ljudi. Ne more za vedno izbrisati njihovih negativnih lastnosti in jim vsiliti svojega mnenja, čustev in dobrih lastnosti.

Mavrična Eva

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top
Follow by Email
Instagram