Halloween

Domov ZanimivoLeave a Comment on Halloween

Halloween

Hojla! Pošteno smo zakorakali v oktober, ki nam je že postregel z lepo obarvanim listjem, meglo, ledeno mrzlim vetrom in s prvimi nizkimi temperaturami. Veliko se nas je ob krajših dnevih že zabubilo pod toplo odejo, gledalo grozljivke, na repeat srkalo čajček z medom in limono, poslušalo musko, se nažiralo s sladkarijami, kupovalo strašljivo dekoracijo in viselo na Tiktoku. Če smo že morali iti ven, smo nase navlekli volneno kapo, šal, 3 puloverje, plašč in podložene škornje. Še malo nas loči do 31. oktobra, ko že nestrpno pričakujemo noč čarovnic. Letos pride 31. oktober ravno na torek (vseeno boljše kot nič).

Odločila sem se, da ti povem več o tem prazniku, ki je postal popularen tudi pri nas. Midve z Mavrično Evo obožujeva noč čarovnic ali Halloween! Radi izrezujeva buče, se šemiva v strašljive kostume, jeva sladkarije, si pripovedujeva zgodbice o duhovih, ustvarjava in gledava grozljivke. Na splošno je noč čarovnic za naju “the most wonderful time of the year.” Saj veš, kaj mislim. To je čas, ko na plano pokukajo okostnjaki v omarah, nemirni duhovi, skrite čarovnice, zakopani vampirji in krvoločni volkodlaki. To je čas, ko je tančica med obema svetoma najtanjša. Strah, groza, vznemirjenje, pričakovanje, akcija. Hitro je tema, vreme je slabo in idealno za strašljive podvige. Npr. za obiskovanje hiš groze, starih in zapuščenih objektov, ruševin in strašljivih gozdov.

Halloween ali noč čarovnic se praznuje iz 31. oktobra na 1. november. Gre dejansko za okrajšavo “All Hallow’s Eve”, kar pomeni večer pred vsemi svetimi.  Noč čarovnic praznujejo v Ameriki, Angliji, na Irskem, v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Močno se je razširila tudi pri nas. Običaj je, da se tega dne otroci preoblečejo v strašljive kostume in hodijo od hiše do hiše prosit za sladkarije. Okna hiš krasijo izrezljane buče, v katere se zvečer postavi sveče. Ljudje si dajo duška s strašljivo dekoracijo in s pripravo halloween zabav. Praznik ima keltske korenine. Kelti so novo leto praznovali 1. novembra. Ta dan je zanje predstavljal konec poletja in žetve ter pričetek dolge mrzle zime.

31. oktobra so priredili festival Samhain, ki ga danes bolj poznamo pod imenom »halloween« ali noč čarovnic. Kelti so namreč verjeli, da se v noči pred novim letom (31. oktobra) duhovi umrlih duš vrnejo nazaj na Zemljo. To noč naj bi se zabrisala meja med svetom živih in mrtvih. Da bi se izognili zlim duhovom, ki bi se jih želeli polastiti, so si nadeli strašljive maske in delali hrup. Nekateri so umrlim dušam na pragih domov puščali hrano in izdolbli pridelke (npr. peso in repo) ter vanje položili svečke. Vse to, da bi dobrim duhovom pokazali pot do svojih domov in pregnali vse grešne duše. Tradicija izrezovanja buč se je začela šele v Ameriki v 16. stoletju. Kasneje se je to razširilo povsod po svetu. Še danes so izrezljane buče, ki jim rečejo “jack-o’-lantern”, glavni simbol noči čarovnic.

Crazy Unicorn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top
Follow by Email
Instagram