Limone

Domov Samo zateLeave a Comment on Limone

Limone

Veš, kateri je daleč najbolj spregledan sadež? To so limone. Zaradi svojega kislega okusa močno zaostajajo za priljubljenim sadjem z visokim deležem sladkorja. Če si sladkosned/a, si raje v usta zbašeš sladko grozdje, jagode, banane, slive in češnje. Nisem še doživela, da bi si kdo prostovoljno v usta stlačil celo limono in jo z užitkom popapal na 123. Razen mogoče pri kakšnem totalno odbitem izzivu, kjer si izkazoval/a svoj pogum in neustrašnost pred frendi. Pa še takrat to ni bilo čisto prostovoljno, kajne? Na limone se večinoma spomniš šele jeseni, ko te lovijo prvi prehladi, gripa in razne viroze.

Takrat, ko je treba okrepiti imunski sistem in mu zabičati, da te pod nobenim pogojem ne sme pustiti na cedilu. Limone so bogate s C vitaminom in bodo skupaj z robčki celo zimo tvoje najboljše prijateljice. Najpogosteje jih stisneš v kakšen čajček z medom, da te dobro pogreje. To ful paše sedaj, ko zunaj na polnega piha leden severni veter. Limonin sok lahko uporabiš za pripravo limonade ali limoninega sirupa. Nakapaš ga lahko v solato namesto kisa, ga stisneš na pohane zrezke ali dodaš k morskim jedem. A je še kdo postal lačen, ko sem omenila pohane zrezke z limono? Give mi five!

Gotovo si že slišal/a za tisti rek: “Ko ti življenje da limone, si naredi limonado.” Včasih ti življenje pred noge pač nameče cel kup limon, ovir, preprek. Zgodi se, da izgubiš zaupanje vase in preprosto ne znaš več naprej. Vse ti gre narobe. Fejk frendi ti zarijejo nož v hrbet in te pred drugimi obrekujejo kot lačne podlasice. Starši se doma nonstop samo prepirajo kot ponorele hijene in se ne zmenijo zate. Fant/punca te označi za dolgočasno puščobo in te zamenja z bolj popularnejšo verzijo. Ostaneš sam/a z zlomljenim srcem in se smiliš samemu sebi. Nažiraš se s sladkarijami in na YouTube poslušaš otožne pesmi.

V šoli ni nič boljše. Sošolci se norčujejo iz tebe zaradi tvojih oblačil in videza. Pač ne nosiš fency cot najnovejših blagovnih znamk, ne izgledaš kot supermodel (maš malo preveč špehca), ti športna ne leži preveč in in nisi najbolj gobčna dušica v razredu. Občutek imaš, da so vsi proti tebi in te nihče na tem svetu ne razume. Počutiš se tako osamljeno. Počutiš se za en drek in najraje bi se skril/a vsaj 500 m pod odejo in se nikoli več prikazal/a na površje. Poznam to. Težko je. Lajf ima vzpone in padce. Enkrat si na vrhu, “napolnega happy”, motiviran/a za umret in imaš ogromno energije. Misliš, da zmoreš vse.

Drugič padeš na dno, iz katerega prideš težko. Tam si sam/a, skriješ se pred drugimi in pustiš solzam prosto pot. Čutiš nemoč, bolečino, obupuješ nad vsem, strah te je in ne veš, kaj bo prinesel jutri. Zavedaj se, da v življenju nikoli ni vse rožnato. Na tebi je, da se zbrcaš v rit in tudi iz slabih stvari izluščiš nekaj dobrega. Iz izzivov, napak in slabih izkušenj se lahko nekaj naučiš. Rasteš. Greš naprej. Se naučiš ceniti tiste malenkosti, ki so resnično pomembne. Zgrabi vse limone, ki ti ležijo pred nogami in iz njih naredi XL limonino tortico. Dvigni glavo, poglej v nebo in si reči: “Maš to!” <3

Crazy Unicorn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top
Follow by Email
Instagram