PETEK 13.

Domov Zabava ZanimivoLeave a Comment on PETEK 13.

PETEK 13.

Buuuu! Najbolj nesrečen dan v oktobru je tu. To je petek 13. Najstrašnejši dan pa še pride. S petkom trinajstim se na najinem blogu začne otvoritev čarovniške sezone! Na hard bomo lovili čarovnice na metlah, odvijali mumije, zabadali vampirčke, iskali duhove in druge strašljive nepridiprave. Postalo bo zelooo strašljivo in krvavo. Pripravi svoje kostume, strašljivo dekoracijo, sveče, grozljivke, buče, metle, čarobne napoje in sekire. Let’s the party begin! Vsak dan bo na blogu, Facebooku in Instagramu mrgolelo objav, slikic, izzivov in videoposnetkov na temo noči čarovnic. You will love it.

Petek trinajsti marsikje po svetu velja za nesrečen dan. Ljudje se ga bojijo, saj menijo, da bo tega dne prav gotovo šlo nekaj narobe. Zgodila se jim bo kakšna nesreča, crknil jim bo računalnik, zaleteli se bodo z avtom, črna mačka jim bo prekrižala pot, razbili bodo ogledalo, za povrhu pa jih bo še kakšni obsedenec zasledoval z nožem. To bo en zelo slab dan. A veš, da obstaja prav strah pred petkom 13., ki se imenuje paraskavedekatriafobija? Ful zakomplicirano se sliši. Še izgovorit ne znam. Od kod izvira ta fobija pred petkom trinajstim? Vse kaže, da ima zelo dolgo tradicijo.

Že stoletja se ljudje po celem svetu bojijo tega dne in ga povezujejo s številnimi nesrečami. Na netu piše, da je fobija verjetno povezana s krščanstvom in z Jezusovo zadnjo večerjo. Število gostov za mizo je bilo trinajst in 13. je bil prav izdajalec Juda, ki je poskrbel za Jezusovo križanje. V starem Rimu naj bi bili petki pogubni, ker so takrat izvrševali smrtne kazni. Petek naj bi bil nasploh slab začetek. Zanimivo je, da naj bi tudi Vikingi verjeli, da je število 13 nesrečno. Če bi jih toliko sedelo za mizo, bi enega prav gotovo zasačila smrt. Ponekod število 13 povezujejo celo s peklenščkom.

Vraževerje o petku 13. je najprej razpihnil objavljeni roman Thomasa Williama Lawsona leta 1907 z naslovom Friday, the Thirteenth. Sledila je grozljivka Friday the 13th, ki je ven prišla leta 1980 in je ljudem predstavila skrivnostnega morilca s hokejsko masko. Čez čas so se grozljivke začele nabirati in petek 13. smo avtomatsko začeli povezovati z morilci v maskah, ostrimi noži, preganjanjem žrtev, kriki in potoki krvi. Na tebi je, da se odločiš, kaj boš verjel/a. Bo danes res nesrečen dan in ti bo šlo vse po spisku v k**ac? Mu boš dal/a priložnost, da se v njem najde tudi kaj pozitivnega?

Jaz sem se odločila, da ta dan ne delam panike. Preživela ga bom kot vse ostale. Na dveh nogah ali pa na vseh štirih. Če se zbudiš in si v glavi rečeš, da bo danes nesrečen dan, potem ziher. Razpadel ti bo ruzak, zamudil/a boš bus, pozabil/a boš ključe, nenapovedano boš vprašan/a in pri telovadbi boš dobil/a žogo naravnost v glavo. Če si rečeš, da bo dober, potem bo! The end. Jaz planiram izdelovati dekoracijo za noč čarovnic in si zvečer narediti movie night. Izbiram med tremi ful fajnimi filmi z malce grozljivo tematiko, da si popestrim večer. Na 1. mestu je Wednesday, na 2. mestu Chucky in na 3. mestu Nun 2. Kaj pa boš izbral/a ti?

Crazy Unicorn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top
Follow by Email
Instagram