Pikin festival

Domov ZanimivoLeave a Comment on Pikin festival

Pikin festival

“Hej, Pika Nogavička,
čola hop, čola hej, čola hopsasa,
vsak dan si izmislim,
nekaj čisto novega.”

Za nami je 34. Pikin festival, ki je v Velenju potekal od 9. septembra do 15. septembra. Na oblast je prišla mala razigrana Pika Nogavička, ki je poskrbela, da nam ni bilo dolgčas. V središču mesta je z Gusarjem uganjala norčije in s Fickotom jedla sladkarije. Letošnja tema je bila časovni stroj in moram reči, da je bilo top. Potovali smo daleč v preteklost vse do ledene dobe, srednjega veka in dinozavrov. Zazrli smo se v prihodnost, videli marsovce na letečih krožnikih in spoznavali super napredne robotke. Nonstop se je dogajalo. Plesalo, pelo, igralo, ustvarjalo in divjalo.

Pika je na zanimiv in doživet način popeljala otroke skozi čas in jim omogočila nepozabno zabavo. Dejavnosti so potekale na Titovem trgu in v okolici, v Rdeči dvorani in na Pikinem otroškem igrišču. Obiskovalci so si lahko ogledali različne predstave (gledališke, lutkovne, plesne), raziskali tematske poligone, si ogledali otroške filme v Pikinem kinu in ustvarjali na ustvarjalnih delavnicah. Ste vedeli, da je bilo v sklopu Pike Nogavičke možno obiskati okoli 80 različnih dogodkov? Vau, to pa je izbira! Drugo leto vsekakor spet pridem, haha. Pojesti kakšno čalapinko, se razgledati naokoli in zaposliti hitre prstke na ustvarjalne delavnice.

Všeč mi je bila ureditev Titovega trga v sklopu Pikinega festivala. Na trgu je kraljeval Kapitanov oder, kjer je bilo poskrbljeno za glasbeni program v času prireditve. Otroke je v vsej svoji lepoti pričakalo Pikino mesto, kjer so lahko med drugim obiskali info točko, Pikino trgovinico s spominki in pošto, frizeraj (za kitke, pikice in gusarske preveze), zdravstveni dom (v primeru manjših nezgodic), hiško s sladkorno peno in kokicami, hiško s točenim sladoledom in čalapinkami ter kuhinjo. Navdušena sem bila nad Pikinimi rekviziti, zlasti nad gromozansko črno gusarsko ladjo in lepim belim konjem s črnimi pikami.

Obiskovalci so lahko vstopili v srednjeveški tabor, se prelevili v viteze, si ogledali viteške dvoboje in srednjeveški ples. Spoznavali so antični svet z vsemi grškimi misleci vred. Ogledali so si lahko “dvorišče mladosti” in obiskali indijanski ter kavbojski tabor. Skrivnostno, pestro in razburljivo! Na otroškem igrišču je bila vsebina bolj športno obarvana. Otroci so sodelovali v športnem poligonu in reševali številne nenavadne motorične naloge. Lahko so se vozili z inovativnimi vozili na nožni pogon in z arheologom v peskovniku odkrivali osupljive sledi dinozavrov. Za dobro glasbo in zanimive lutkovne predstave je poskrbel Fickov oder.

Za konec me je pot ponesla še v Rdečo dvorano, kjer sem na plano spustila ustvarjalno dušico v sebi in izdelala cel kup odbitih izdelkov. Bilo je okoli 40 ustvarjalnih postaj (mogoče kakšna več). Ko z navdušenjem hitiš od ene do druge, pač ne šteješ. Prostor je bil razdeljen na dva dela, v zgornjem koncu je prevladovala prihodnost, spodnji pa je bil namenjen preteklosti. Kje mislite, da sem preživela največ časa? Med dinozavri, logično! Obožujem jih. Izdelala sem ful amazing dinozavrovo kapo, dinozavrovo jajčko, letečega pterodaktila, sprednje in zadnje dinozavrove šape in ene 3 fosile (v glino odtisnjene šapice dinozavrov).

Odbito, vam povem. Pikin festival je imel letos res noro dobre delavnice. Prihodnost me ni toliko pritegnila, mogoče, ker raje živim v preteklosti (malo za šalo). Vseeno sem izdelala marsovčka v letečem krožniku in neko nenavadno žival iz drugega planeta. Seveda nisem izpustila Pikine lepotilnice, kjer so mi prijazne Pikine pomočnice naredile kitke in pikice. Kdaj je pravi čas, da obuješ različne nogavice (ker ne najdeš istih)? Ko greš na Pikin festival. Nobeden ne komentira, ne kaže s prstom nate in vsi se smejijo (mislijo, da je to pač del kostuma). Bil je super preživet dan in naslednje leto ga z veseljem ponovim. Upam, da bo tema tok fajn kot je bila letos.

Crazy Unicorn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top
Follow by Email
Instagram